

קורס הכנה לבגרות באנגלית 4 יחידות עבור נבחני משנה ואקסטרניים

פרק 16

Module D - Unseens with Written Tasks

1	A Young Man's Mission
5	Rav Bradburry



Module D - A Young Man with A Mission:

PART I: ACCESS TO INFORMATION FROM WRITTEN TEXTS (70 points)

חלק ראשון: הבנת הנקרא (70 נקודות) קרא את הקטע שלפניך וענה על השאלות 1-9.

Read the interview below and then answer questions 1-9.

PARKER LIAUTAUD: A YOUNG MAN WITH A MISSION:

Parker Liautaud is only 18 years old, but he has already been on expeditions to both the North Pole and the South Pole. His adventures have attracted the attention of young people everywhere, which is exactly what he wants. Because of his fame, they listen when he speaks of a serious danger to the planet: global warming.

For several decades, temperatures around the world have been rising steadily. According to scientists, much of this change in the climate is caused by the gases that are produced by vehicles and power stations. The warmer temperatures are already responsible for the rapid melting of ice at the Earth's poles and for changes in the amount of rainfall around the world. Scientists warn that in the future, cities near the sea may be flooded, and farm lands may turn into deserts. Parker believes it is the duty of his generation to help slow down global warming since they have the most to lose.

From a very young age, Parker was fascinated by the polar regions of the Earth. Therefore, he was very excited when he got the chance to join an expedition to the South Pole in 2009. That was when he first learned about the harmful effects of climate change. He became so worried that a year later he founded The Last Degree, an organization which tries to convince young people to join the struggle against global warming. In addition, he spreads his message in interviews and conferences. His charm and enthusiasm, which always impress his audiences, have also helped him persuade many companies to pay for his projects.

But Parker also knows that to deal more effectively with global warming, scientists need to find out more about it. That's why he was happy to provide them with ice samples from his expeditions, and to set up weather station at the South Pole. He is now studying environmental sciences at university, in the hope of becoming a researcher himself. Never afraid of a challenge, he plans to continue doing everything he can to help save the planet.



ענה באנגלית על השאלות 1-9 על פי הקטע. בשאלות 1, 3, 5, 6 ו-8 הקף במעגל את המספר של התשובה הנכונה. בשאר השאלות ענה על פי ההוראות.

Answer questions 1-9 in English according to the interview. In questions 1, 3, 5, 6 and 8 circle the number of the correct answer. In the other questions follow the instructions.

Questions:

1)	 What can we understand from lines 1-4? i. How Parker become interested in the poles. ii. Why young people like to go on expeditions. iii. How Parker become famous. 	
	iv. What causes global warming.	(8 points)
2)	Give ONE result of global warming according to lines 5-11.	
	ANSWER:	(8 points)
3)	 What are we told in lines 5-11? i. How scientists study the climate. ii. Why vehicles and power stations produce gases. iii. How global warming will be stopped. iv. Why Parker focuses on young people. 	(8 points)
4)	COMPLETE THE SENTENCE ACCORDING TO LINES 12-14. Parker was happy to join the 2009 expedition because he	
		(7 points)
5)	 What information is given in lines 12-19 about The Last Degree? i. What it has achieved. ii. What activities it organizes. iii What it is trying to do 	

What has changed since it was founded.

(8 points)

iv.



6)	Why	does the writer mention the money that Parker was given? (line	s 12-19)
	i.	To show which projects are the most expensive.	
	ii.	To show that Parker's personality helps him in his work.	
	iii.	To show which companies pay for important projects.	
	iv.	To show that Parker plans to continue his activities.	
	1 V .	To show that I taker plans to continue his activities.	(8 points)
			(o points)
7)	Wha	at is the "message" (line 17) that Parker is spreading?	
• ,		SWER:	
	7 11 11	, W. D. C	(8 points)
			(o points)
8)	Whi	ch of the following statements is true according to lines 20-25?	
	i.	Researchers often need to go on polar expeditions.	
	ii.	Scientists believe that Parker will be successful.	
	iii.	Scientists don't have enough proof of global warming.	
	iv.	More research is needed on global warming.	
	17.	World research is needed on grootal warming.	(8 points)
			(o points)
9)	How	has Parker helped the scientist who study global warming?	
,		e ONE way. (lines 20-25)	
		SWER:	
	12		(7 points)



PART II: WRITTEN PRESENTATION (30 points)

חלק שני: הצגה בכתב (30 נקודות)

כתוב 100-120 מילים באנגלית על הנושא הבא.

Write 100-120 words in English on the following topic.

Your school newspaper has asked readers to write about their goals for the future. Write a passage for the newspaper. Describe one of your goals (for example, to go traveling or to work in a certain profession), and write about one or more of the following:

- Why the goal is important to you.
- What you are doing or will do to achieve it.



Module D – Ray Bradbury:

PART I: ACCESS TO INFORMATION FROM WRITTEN TEXTS (70 points)

חלק ראשון: הבנת הנקרא (70 נקודות) קרא את הקטע שלפניך וענה על השאלות 1-6.

Read the text below and then answer questions 1-6.

RAY BRADBURY: SCIENCE FICTION WRITER

The author Ray Bradbury appears on every list of important science fiction writer in the 20th century. In his 71-year career, Bradbury published 27 novels and 600 stories, which have become popular all over the world. This huge number was the result of the routine he followed: Every workday he sat at his desk and wrote at least 1000 words. He continued this habit until a few weeks before his death last year, at the age of 91.

Bradbury grew up in the small American town of Waukegan, enjoying a happy childhood. This period in his life had a strong influence on his future career. He claimed that much of his inspiration came from the fantasy stories his mother read to him when he was a young boy. After he learned to read, his favorite place become the local library, where he spent hours every day. He often said he would never have become a writer if there hadn't been a good library near his home.

Bradbury started writing in high school, and sold his first stories soon after graduating. In 1950, when he was only 30 years old, he published *The Martian Chronicles*, a collection of stories about humans trying to build colonies on the planet Mars. The book quickly become a bestseller, and helped Bradbury gain recognition as a major science fiction writer.

Human beings haven't settled on distant planets yet, but many of the other things that Bradbury imagined have become a reality. For example, long before the invention of wireless communication, they appeared in several of his books. He also described the effects technology would have on society, including the ways in which television would change the world.

Although many of his predictions were correct, Bradbury did not see himself as a prophet. All he really wanted, he said, was to entertain himself and his readers, and there was nothing he liked better than to sit at his desk and write. Indeed, although his mind traveled through space and time, he himself never went very far from home. He refused to get on an airplane, and never even learned to drive.



ענה באנגלית על השאלות 1-6 על פי הקטע. בשאלות 1 ו-6 הקף במעגל את המספר של התשובה הנכונה. בשאר השאלות ענה על פי ההוראות.

Answer questions 1-6 in English according to the text. In questions 1 and 6 circle the number of the correct answer. In the other questions follow the instructions.

Questions:

1)	What do we learn about Bradbury from lines 1-5?	
	i. How he become interested in science fiction.	
	ii. Why he become a writer.	
	iii. Where his books were most popular.	
	iv. How successful he was.	
	(8 point	.s)
2)	What enabled Bradbury to write so many novels and stories? (lines 1-5) ANSWER:	
	(8 point	(s)
3)	Give TWO things in Bradbury childhood that helped him in his writing career. (lines 6-11)	
	(1)	
	(2)	
4)	What do we loom shout Dradbury from lines 12 169	

4) What do we learn about Bradbury from lines 12-16?

PUT A (V) BY THE TWO CORRECT ANSWERS.

- i. How his career began.
- ii. How his education helped him.
- iii. What his first story was about.
- iv. Why he wrote The Martian Chronicles.
- v. What made him famous.
- vi. Where he learned about space.

(2x8=16 points)



5)	According to line 22, many of Bradbury's predictions were correct.
	Give TWO things he predicted correctly. Base your answers on lines 17-21.
	(1)
	(2)
	(2x8=16 points)

- **6)** In lines 22-26, the writer presents a contrast between (-).
 - i. Bradbury and his readers.
 - ii. Bradbury's stories and the way he lived.
 - iii. Bradbury and other authors.
 - iv. Bradbury's ideas and what he wrote.

(8 points)



PART II: WRITTEN PRESENTATION (30 points)

חלק שני: הצגה בכתב (30 נקודות)

כתוב 100-120 מילים באנגלית על הנושא הבא.

Write 100-120 words in English on the following topic.

Your school newspaper has asked readers to write about the kinds of behavior that annoy them very much.

Write a passage for the newspaper, describing one or two things people do that you find very annoying.

You may also write about one or both of the following:

- When and / or where you've seen such behavior.